Blog

5 consells per menjar de manera saludable i segura a l’aire lliure.


19 juny, 2018

Ara que arriba el bon temps segur que et ve de gust fer algun àpat a l’aire lliure acompanyat de la família o dels amics. Ja sigui en forma de pícnic al mig del bosc o a la platja, l’estiu és una estació molt agradable per gaudir dels àpats en un entorn diferent.

 

La calor de l’estiu juntament amb el temps que transcorre entre que cuinem els plats i els consumim augmenten el risc de les intoxicacions alimentàries. És per això que amb l’arribada de la calor cal extremar les mesures d’higiene alimentària. Pren nota dels següents 5 consells per menjar a l’aire lliure de manera segura i sense renunciar al plaer.

 

 

#1 Cuina i refreda els aliments correctament

 

Cuina o reescalfa bé els aliments (especialment la carn, el peix i els ous) amb suficient antelació per poder-los refredar. Si optes per un plat que combini aliments crus i cuits (per exemple, una amanida de pasta amb enciam, tomàquet, ou i tonyina), és millor que el preparis al darrer moment abans de consumir-lo i mai a casa, per tal de no afavorir la contaminació bacteriana. Evita les salses amb ou i si celebres la revetlla de Sant Joan a l’aire lliure recorda que sempre són preferibles les coques que es poden conservar a temperatura ambient en lloc de les coques que contenen crema o nata.

 

Si optes per una barbacoa a l’aire lliure, és important que esperis que els aliments estiguin ben cuinats abans d’incorporar nous aliments crus a la graella. Assegura’t que els aliments estiguin ben cuits, sense passar-te torrant els aliments, ja que el contacte directe amb la flama genera substàncies irritants. També és important que utilitzis utensilis específics per la carn i el peix cru i uns altres estris i recipients pels aliments cuinats.

 

No t’oblidis de rentar a casa les fruites i els vegetals crus sota l’aigua abans de pelar-los i tallar-los, sobretot si els menjaràs crus. Quan estiguin nets, eixuga’ls amb paper de cuina i guarda’ls en refrigeració fins al moment de fer-los servir.

 

A la bossa refrigerant que utilitzis per transportar el menjar, cal que els aliments crus i cuinats estiguin en recipients estancs separats i ben tancats. Això és per evitar que els aliments crus contaminin els aliments que estan cuinats.

 

 

#2 Mantén la cadena del fred durant el transport

 

Guarda la bossa refrigerant amb el menjar en el lloc més fred del vehicle. Quan arribis al teu destí, la pots deixar a l’ombra i intenta no obrir-la si no és necessari, per a mantenir la cadena del fred.

 

Si t’agraden les postres làctiques, conserva-les en fred i pren especial atenció a aquelles fetes a base d’ou.

#3 Renta’t les mans a l’hora de manipular els aliments

 

Abans de començar a manipular els aliments i després d’anar al bany o manipular les escombraries, renta’t les mans amb aigua potable i sabó o bé amb tovalloletes humides.

 

És important que els més petits de casa també agafin l’hàbit de rentar-se les mans i amb aquest gest els estem educant des de l’exemple.

 

 

#4 Hidrata’t sovint

 

Les temperatures elevades afavoreixen la pèrdua de líquids i de sals minerals a través de la suor, fet que pot provocar deshidratació i esgotament. Beu sense tenir set i evita les begudes alcohòliques, ja que l’alcohol deshidrata l’organisme. Intenta emportar-te les begudes de casa i si hi ha una font, assegura’t que l’aigua sigui potable.

 

#5 Rebutja els aliments que portin més de 2 hores a temperatura ambient

 

Els aliments que es conserven a temperatura ambient durant més de 2 hores són una font de bacteris. De vegades és possible que els gèrmens patògens no alterin l’olor o el gust d’un aliment contaminat, de manera que davant el dubte rebutja les restes d’aliment.

 

Cuinar bé i refredar els aliments, mantenir la cadena del fred en tot moment, rentar-te les mans, hidratar-te sovint i rebutjar els aliments que portin més de 2 hores a temperatura ambient són consells bàsics que et permetran gaudir d’uns àpats més segurs a l’aire lliure.

 

La natura és un tresor així que respecta-la deixant l’indret tal com t’agradaria trobar-lo la propera vegada.

 

Autor: Andreu Prados. Farmacèutic i nutricionista especialitzat en comunicació cientificomèdica.

Actualitat  flecha_azul

Covid-19: La Fageda, escollida 2a empresa alimentària més compromesa i responsable de l’Estat

 

21-05-2020

 

La Fageda ha resultat escollida com la segona empresa
del sector de l’alimentació a l’estat espanyol amb més
compromís i responsabilitat social davant la pandèmia
de la Covid-19 pel monitor empresarial MERCO.

 

 

 
Seguir llegint

Covid-19: D’estat d’alarma a estat de compromís

 

01-05-2020

 

Aquest 1 de maig de 2020, a La Fageda hem fet un vídeo
per homenatjar totes les persones que formen part del
projecte, que han fet de l’estat d’alarma un estat de
compromís. Esperem que us agradi.

 

 

 
Seguir llegint

Covid-19: Què estem fent davant l’estat d’alarma pel coronavirus?

 

17-04-2020

 

La llista d’accions i mesures que hem tirat endavant,
i que modifiquem d’acord amb l’evolució de la situació,
és molt llarga. En aquest article rendim comptes i
resumim les més essencials.

 

covid-29

 

 
Seguir llegint