Blog

Les vaques de La Fageda ja escullen l’hora d’anar-se a munyir. Com funciona la munyida robotitzada?


12 abril, 2019

Després d’uns mesos d’obres i de preparacions diverses, aquesta setmana hem estrenat a La Fageda un nou mètode  de munyida per a les nostres vaques. Es tracta d’un sistema robotitzat que permet que sigui el mateix animal el que esculli el moment i la freqüència amb què es vol munyir. Com funcionen aquests robots? Com han après les vaques a fer-los servir? Quanta estona trigaran a retirar la llet? Us ho expliquem a continuació.

 

En concret hem estrenat dos robots que són capaços de munyir a 70 vaques cada un. Contenen un sistema amb càmeres i sensors que detecten el braguer de l’animal i li descarreguen la llet seguint els següents passos: una neteja dels mugrons, un petit massatge d’estimulació, la munyida, i una cura amb iode per prevenir malalties. Abans de començar el procés, el sistema dosifica una quantitat de ‘llaminadures’ per a vaques, molt llamineres, que fa a la vegada d’esquer per atraure l’animal fins al punt on es troba la maquinària.

 

 

Precisament a partir d’aquestes ‘llaminadures’, un ferratge dolç a base de garrofes i altres cereals, s’ha estat entrenant a les vaques per a conduir-les fins als nous robots. Així, durant les tres últimes setmanes, s’han anat acostumant a anar a buscar el menjar. Ara, quan s’hi dirigeixen, noten com durant la ingesta i per primera vegada, a més, se’ls buida la llet del braguer. Poden accedir-hi, de mitjana, tres vegades cada una, augmentant així el nombre de munyides diàries (fins ara se’n realitzava una de conjunta a les 6 del matí i una altra a les 6 de la tarda). ‘Cada vaca s’hi esta entre 5 i 10 minuts i quan acaba es realitza una neteja de la maquinària també de forma automàtica perquè estigui tot net per quan entra la següent. Estan més tranquil·les i es redueix el seu estrès perquè poden descarregar més vegades i amb molta més llibertat i espai‘, ens explica Albert Curós, responsable de la granja.

 

A banda de la millora del benestar animal, el nou sistema robotitzat també permet millorar les condicions laborals del personal de granja. Els primers a notar-ho han estat els treballadors del Centre Especial de Treball (CET), que poden entrar a treballar un xic més tard als matins i sortir abans als vespres. Tot seguit i en la mesura del possible, també els professionals d’aquest departament podran gaudir de millores en l’horari. ‘Hem apostat per eliminar un treball que era molt monòton i repetitiu. Ara podrem estar una mica més tranquils‘, comenta l’Albert. ‘Continuarem sent els mateixos treballadors, cinc persones del CET i quatre professionals‘, afegeix.

Pel que fa a les visites, aquest canvi permetrà que tots els visitants puguin ser testimonis de la munyida (fins avui no era possible a causa de l’horari).

 

La idea de renovar el sistema de munyida va sorgir ara fa dos anys i a iniciativa del fundador de La Fageda, Cristóbal Colón. Durant aquests dos anys s’han visitat diferents granges d’Europa per adquirir els coneixements necessaris i instal·lar a La Fageda el sistema més eficient.

 

Víctor de Paz, periodista i guia de La Fageda

Actualitat  flecha_azul

Tota la llet de La Fageda ja és de granges amb certificació de benestar animal

 

23-06-2020

 

Des d’aquest mes de juny de 2020, tota la llet amb què
elaborem els iogurts, postres i gelats de La Fageda
procedeix de granges amb certificació de
benestar animal.

 

 
Seguir llegint

Nou pas cap a l’economia circular: ja cultivem tot l’ordi que necessitem

 

12-06-2020

 

La primavera d’aquest 2020 hem fet un nou pas cap a la
sostenibilitat i l’economia circular. Per primera vegada,
hem obtingut de camps propis tot l’ordi que les vaques de
la nostra granja de Santa Pau necessiten en un any.

 

 

 
Seguir llegint

Els nostres nous iogurts cremosos en envàs de cartró arribaran a les botigues a mitjans de juny

 

05-06-2020

 

Ara sí. Els nous iogurts cremosos de La Fageda en envasos
de cartró de 500 grams seran als supermercats i botigues
al llarg de la segona quinzena de juny. Tota una aposta per
la innovació i la sostenibilitat.

 

cremosos cartró

 
Seguir llegint