Blog

La melmelada, un producte de proximitat i de llarga tradició


30 octubre, 2019

La melmelada és un producte que de ben segur associes a l’esmorzar o al berenar. T’has preguntat mai el seu valor nutricional? L’has combinat algun cop amb algun altre àpat?

 

Encara que és cert que el sucre està desaconsellat quan s’abusa en el seu consum, qui no recorda l’olor d’una torrada acabada de fer amb mantega i melmelada?

 

Descobreix la història de la melmelada i com la pots prendre sense haver de renunciar a cuidar-te.

D’on prové la melmelada?

 

La melmelada neix com una manera de conservar l’excés de fruita. No és un aliment d’incorporació recent, sinó que ja en l’època dels egipcis el pa es recobria d’una melmelada de dàtils i mel per conservar-lo millor. Més tard, al segle XIII, el seu ús es va estendre amb l’arribada del sucre de canya pels àrabs.

 

Actualment la melmelada és un producte d’ús habitual a la cuina per la seva fàcil elaboració i que permet aprofitar la fruita que s’està fent malbé.

 

Encara que existeix el mite que la melmelada s’elabora amb la fruita amb mal estat, això no és ben bé així. De fet, les melmelades artesanes de qualitat s’han elaborat amb fruita de temporada i de proximitat i que es troba al punt òptim de maduració (ni massa verda, ni massa madura).

Però com s’elabora la melmelada?

 

La melmelada consisteix en una conserva de fruita que s’ha cuit amb sucre.

 

Es parteix de peces senceres de fruita o trossejades que es maceren amb sucre i suc de llimona i es bullen -s’acostuma a posar la meitat de sucre que de fruita-, tot barrejat a foc lent fins a aconseguir la textura desitjada.

 

Al final de la seva elaboració se sol afegir pectina, que és una fibra present de manera natural a algunes fruites com la poma i que actua com a espessidor.

 

El contingut mínim de fruita d’una melmelada normal i corrent és del 30%. No obstant això, sempre que puguis escull una melmelada extra, ja que el seu percentatge de fruita és del 50% i proporcionalment tindrà menys sucre.

 

Què t’aporta la melmelada amb valors nutricionals?

 

D’entrada cal remarcar que la melmelada no equival a una peça de fruita fresca. La melmelada és un aliment amb un elevat contingut de sucres senzills i un baix contingut en greixos i proteïnes.

 

Tenint en compte que el consum de melmelada és ocasional i la ració per torrada equival a la quantitat de sucre d’un sobre (8 grams), no et preocupis excessivament per la seva aportació calòrica. Per exemple, una llauna de refresc de cola t’aporta 35 grams de sucre.

 

A causa del seu contingut en sucre intenta consumir les melmelades amb moderació i sempre combinades amb altres aliments (d’aquesta manera s’alenteix el pas del sucre a la sang i es pot utilitzar com a font d’energia per l’organisme de manera sostinguda).

 

Recorda que estan desaconsellades en persones amb diabetis i amb intolerància a la fructosa.

Amb què et pots menjar la melmelada?

 

Més enllà d’utilitzar la melmelada per acompanyar la torrada i el cafè del teu esmorzar, anima’t a tastar-la combinada amb altres aliments.

 

Algunes propostes són un bol de iogurt amb cereals muesli i melmelada de maduixa o de fruites del bosc, un pollastre al forn amb guarnició de melmelada de pera i un assortit de formatges amb melmelada de figa.

 

Recorda que en el marc d’una alimentació equilibrada rica en fruites, verdures, cereals integrals, llegums, fruits secs, acompanyada d’aliments proteics (làctics, carn, peix i ous) i on la beguda estrella és l’aigua, el consum de melmelades amb moderació està permès.

Dóna una ullada a les melmelades extra de La Fageda elaborades al Parc Natural de la Garrotxa i anima’t a tastar-les més enllà de l’esmorzar.

Autor: Andreu Prados. Farmacèutic i nutricionista especialitzat en comunicació científicmèdica.

Actualitat  flecha_azul

Per 10è any, som al rànquing de les empreses més responsables de l’estat

 

14-01-2021

 

Un any més, i ja en són deu, La Fageda apareix al rànquing
Merco com a una de les 100 empreses més responsables i
amb millor govern corporatiu de l’estat espanyol. Enguany
som a la 34 posició general i a la 5a del sector alimentació.

 

 
Seguir llegint

Antonio López, 36 anys a La Fageda: ‘Créixer és aprendre a ser agraït’

 

14-01-2021

 

Ha viscut La Fageda quasi des del principi i se’n sent molt
afortunat. S’hi va sumar als vuitana, va ser monitor de la
primera llar-residència, i ha passat per diferents
departaments. Ara coordina el projecte d’horticultura El Rebost.

 

 
Llegir l'entrevista

El nostre iogurt sense lactosa, el més venut a Catalunya de marca de fabricant

 

11-12-2020

 

Aquest 2020, el nostre iogurt sense lactosa ha augmentat
les vendes un 38% i ja és el més venut dels de marca de
fabricant a Catalunya en el mercat de gran consum.
Més de 92.000 llars en consumeixen almenys un cop l’any.

 
Seguir llegint