Blog

La granja de La Fageda, entre les 20 millors de Catalunya


5 juny, 2019

La granja de vaques de La Fageda figura entre les 20 millors explotacions ramaderes de Catalunya. En concret ocupa el 14è lloc.
Així ho certifica la Federació Frisona de Catalunya que fa pocs dies ha atorgat els premis a les explotacions ramaderes amb millors índexs genètics, de producció i de morfologia.

Aquests índexs s’elaboren a partir del Llibre Genealògic i del control lleter. Per concedir els premis a les vint primeres posicions, la federació ha tingut en compte 206 granges.

 

Quins són aquests índexs, què premien i com puntuen?

 

– L’índex de producció. Es basa en la quantitat i la qualitat de la llet produïda per vaca. Puntua un 55%.
– L’índex genètic. Combina els índexs de producció, morfologia i funcionalitat. Puntua un 35%.
– L’índex de morfologia. Es basa en la puntuació morfològica mitjana de les vaques de les explotacions i té en compte l’estructura i capacitat, l’estructura lletera, el braguer i les potes i peus de l’animal. Puntua un 10%.

La granja de La Fageda acull avui a 245 vaques, de les quals 130 són productores. Al llarg de 2018, cada vaca va produir una mitjana d’entre 36 i 37 litres de llet al dia.

 


Una granja completament renovada que millora el benestar animal

 

Justament aquest 2019, hem culminat la renovació de les instal·lacions de la granja de La Fageda, plasmades en unes millores que reverteixen de manera directa i substancial en el benestar de les vaques i que han implicat una inversió d’1.140.000 euros.

Parlem d’un nou estable per a les vaques productores on predominen les infraestructures de fusta, nous cubicles en les zones de descans i alimentació, un pati de 500 m² on campen en llibertat, la construcció de murs de sitja i la munyida automàtica estrenada el 8 d’abril, que incorpora dos sistemes de munyida en continu, i que, entre altres avantatges, permet a l’animal determinar la seva pròpia pauta natural de munyiment.


Les actuals dimensions de la granja fan possible que cada vaca disposi avui d’un espai de 16,8 m².

En poques setmanes hi instal·larem també uns ventiladors i un sistema de refrigeració per aigua i així minimitzar l’estrès que els pot provocar la calor i que en aquest cas, requeriran una inversió de 17.000 euros.

Tot un seguit d’accions i mesures que tenen per objectiu potenciar el seu benestar, i de les quals en són testimonis directes els nostres visitants.

 

Actualitat  flecha_azul

Reduïm el sucre afegit als iogurts

 

28-05-2019

 

La Fageda donem llum verda aquest 2019 a la reducció de la  quantitat de sucre afegit als iogurts. Al llarg del mes de juny els 9 gustos de iogurts que tenim al mercat amb aquest ingredient, ja n’incorporaran menys quantitat.

 
Seguir llegint

Els nous gustos i la nova imatge de les nostres melmelades

 

15-05-2019

 

De maduixa de temporada, de préssec de vinya,  de figa negra, de pera de Lleida, de pruna Clàudia, de tomàquet de l’horta  i de fruits vermells de bosc. Aquests són els 7 gustos de les nostres melmeladesextres en fruita i pensades per a esmorzars– que ben aviat  seran als lineals dels comerços.

 
Seguir llegint

El casal infantil Les Llavors germina amb èxit i tornarà a l’estiu

 

25-04-2019

 

És mitja tarda del dijous de Setmana Santa i s’acaba la primera edició del casal infantil Les Llavors. Tot apunta que a l’estiu hi tornarem.

 

casal infantil llavors

 
Seguir llegint