Blog

El gelat, una opció refrescant i apetitosa per combatre la calor


6 agost, 2018

Una calorosa tarda d’estiu, el cant de les orenetes, la brisa del mar o l’encant dels pobles d’interior és el moment ideal per gaudir del gust i la frescor d’un bon gelat.

 

Ja sigui en forma de postres o per berenar, els gelats són un dels aliments preferits per petits i grans quan arriba la calor.

Tipus de gelats

 

De gelats n’hi ha molts i per tots els gustos i es poden classificar principalment en tres grups en funció de la seva composició: gelats cremosos, gelats amb aigua i sucs de fruites (polos, sorbets i granissats) i gelats de iogurt (gelats amb base de iogurt i iogurts gelats).

 

I a la vegada, tots ells poden ser d’elaboració casolana, artesanal o industrial.

 

Interès nutritiu dels gelats

 

Des del punt de vista nutricional, els gelats cremosos i els de iogurt són els més complets. En particular, els gelats casolans o artesanals elaborats amb mètodes tradicionals són els més recomanables si en la seva elaboració han utilitzat aliments de qualitat. Aquests estan formats per una barreja d’ingredients en els quals s’hi troben en major proporció els productes làctics (principalment la llet i la nata i també el iogurt en els gelats de iogurt). També poden incloure altres components com la fruita, els fruits secs i la xocolata, entre d’altres, i poden ser amb sucre o sense sucre afegit.

 

Degut al sucre i greix que contenen, els gelats amb base de llet i iogurt són aliments calòrics (una bola de gelat d’uns 100-150 grams equival a 200 calories, que representa fins el 10% de la ingesta diària recomanada d’energia). No obstant, és interessant destacar que el gelat manté les proteïnes, greixos, vitamines i minerals dels làctics. Per exemple, pel que fa al calci, una bola de gelat equival a mig got de llet.

 

La matriu alimentària del gelat formada pels diferents nutrients fa que sigui un aliment que surti més ben parat si el comparem amb altres dolços. Malgrat d’entrada et pugui semblar que el greix del gelat és poc saludable, estigues tranquil ja que el greix saturat dels làctics no resulta tan perjudicial com es pensava. Nombrosos estudis han trobat que no hi ha relació entre el greix saturat i el risc cardiovascular en aliments tals com la llet o el coco.

 

A més, la majoria dels gelats fets a base de iogurt mantenen una part dels ferments làctics del iogurt beneficiosos per la nostra salut intestinal. I malgrat que no és el mateix prendre un iogurt que menjar-se un gelat fet a base de iogurt, la bona notícia és que els ferments segueixen actius al gelat de iogurt.

 

 

Alternatives lleugeres dels gelats

 

Al mercat hi ha disponibles gelats que, sense comprometre el gust, no són tan energètics degut a que s’han elaborat a partir de llet desnatada (ho podràs saber fixan-te en els ingredients de l’etiqueta).

 

També hi ha els gelats baixos amb calories en els que el sucre s’ha substituït per algun edulcorant com l’estèvia o la sacarina i serien recomanables per persones que vulguin controlar l’aportació calòrica a la seva alimentació.

 

En les persones amb obesitat o diabetis, es recomana sempre que sigui possible elaborar els gelats a casa per controlar la quantitat de sucre afegit. Una altra opció és optar pels gelats amb edulcorants que no aporten calories, com l’estèvia i la sucralosa. No obstant, en el cas dels edulcorants amb poques calories recorda que més no és sempre millor.

 

En definitiva, gaudir dels gelats en el context d’una alimentació saludable que inclogui una major proporció d’aliments d’origen vegetal que d’origen animal no és cap crim. Aquí la clau és combinar el gelat amb aliments que aportin poques calories. Per exemple, un gelat té cabuda com a postres d’un dinar o sopar amb una amanida de llegum i hortalisses i com a berenar acompanyat d’una fruita fresca de temporada.

 

Autor: Andreu Prados. Farmacèutic i nutricionista especialitzat en comunicació cientificomèdica.

Actualitat  flecha_azul

Tot el que heu de saber sobre les visites a La Fageda aquesta tardor

 

14-10-2020

 

La Mariona Martí, responsable del Servei
d’Atenció al Visitant, explica en aquest vídeo
com ens hem organitzat a La Fageda de cara
a les visites a la nostra finca aquesta tardor.

 

 
Anar l'apartat de visites

Entrevistem el Michael Jackson de La Fageda!

 

14-10-2020

 

Ens va sorprendre a totes i tots disfressat del ‘rei del pop‘
durant l’última assemblea virtual confinada, i hem volgut
conversar una estona amb ell. En Samasa Mamadou,
que tots coneixem com a Sam, treballa a la fàbrica de lactis.

 

 
Seguir llegint

Us presentem la nostra primera collita de blat de moro

 

14-10-2020

 

Aquest setembre hem fet la primera collita de blat de moro als
nostres camps de la finca La Coromina de Santa Pau. Ha crescut
en una terra nodrida amb els fems de les nostres vaques, i ara les
alimentarà. Un pas més cap a l’economia circular!

 

 
Veure el vídeo a Youtube