Blog

Radiografia de les dones treballadores de La Fageda


8 març, 2019

Aquest 8 de març a La Fageda volem fer protagonistes les dones que hi treballem. Quantes som? Què hi fem i en quines condicions laborals? I cap a on ens dirigim en l’àmbit de la igualtat de gènere?

 

Les dades actuals ens diuen que un total de 142 dones, amb certificat de discapacitat o sense, som assalariades d’alguna de les tres entitats que conformen el projecte: La Fageda Fundació, la Fundació de Serveis Assistencials La Garrotxa i la cooperativa. Es tracta de gairebé la meitat de la plantilla, que és de 311 empleats.

 

Pel que fa a l’ocupació laboral, quatre de cada deu assalariades de La Fageda treballen a la fàbrica de làctics o a l’obrador de melmelades, mentre que una de cada quatre integren l’àrea socioassistencial que, com a tot arreu, està molt feminitzada. En canvi, hi ha departaments on la presència de les dones actualment és nul·la, com és el cas de granja o de manteniment.

 

Sigui com sigui, el criteri de selecció de l’àrea de Gestió i Desenvolupament de persones, que encapçala una dona, la Sara Vidal, és molt clar i simple: es regeix per la competència de la persona en relació amb el lloc de treball vacant, independentment del seu gènere.

 

“La Igualtat de Gènere es un valor intrínsec de La Fageda. La nostra política de Persones integra el principi d´igualtat entre homes i dones en totes les seves polítiques de gestió i desenvolupament del talent, valorant les capacitats i potencials de la persona i evitant qualsevol discriminació.  A nivell salarial, a La Fageda tenim un conveni propi on els llocs de treball estan definits per grups i aquests grups per nivells. Els salaris s´estableixen en funció dels requeriments del lloc i d’adequació de la persona al lloc” explica Sara Vidal.La Fageda també té en desplegament el Pla d´IgualtatEn relació a aquest pla Sara Vidal comenta que “es vol fomentar i sensibilitzar la igualtat de gènere per tal que arribi a tots els treballadors, usuaris i col·laboradors de la Fageda consolidant una cultura fonamentada en unes actituds positives cap a la igualtat d´oportunitats implicant a tots els nivells de l’organització. “

 

dones fageda

Grans expertes i noves incorporacions

 

Segurament per això les dades ens revelen una curiosa coincidència en el número de persones que fa com a màxim dos anys que treballen a La Fageda: 57 homes i 57 dones. Unes xifres que, a més, transmeten el creixement que ha viscut el projecte en els últims temps.

 

Però també comptem amb l’experiència i el tarannà de les sis treballadores que fa més d’un quart de segle que són a La Fageda. Elles han viscut com els iogurts i postres passaven de ser un producte nou a convertir-se en tot un emblema de la casa.

 

 

 

Dones al capdavant

 

Pel que fa a les persones amb càrrecs de més responsabilitat, ens anem acostant a la paritat, perquè 12 dones són comandaments intermedis o directives mentre que en el cas dels homes la xifra és de 17.

 

De fet, per incentivar la paritat i l’equitat en tots els àmbits del projecte, disposem d’un Pla d’Igualtat que actualment és en fase de renovació.

 

Cap a la conciliació

 

I com són els contractes de les dones de La Fageda? El 76% de les assalariades tenen contracte indefinit, un percentatge que en el cas dels homes és lleugerament més alt, del 82%. El salari no hi entén, de gèneres, perquè disposem d’un conveni propi segons el qual es remunera en funció del lloc que s’ocupa.

 

Pel que fa a les hores que treballen, un 77% de les dones ho fan a jornada completa, mentre que un 23% a jornada reduïda. En qualsevol cas, es facilita cada vegada més la flexibilitat horària, sovint motivada per la necessitat de conciliar la vida laboral i familiar.

 

Precisament, per promoure la conciliació, l’àrea de Gestió i Desenvolupament de persones de La Fageda està ultimant un projecte molt innovador que us explicarem en breu.

 

Mentrestant, passeu un molt bon Dia Internacional de les Dones!

 

Roser Reyner, periodista i guia de La Fageda

Grafisme: Xevi Machado, estudiant en pràctiques de Gràfica publicitària

Actualitat  flecha_azul

Els nous gustos i la nova imatge de les nostres melmelades

 

15-05-2019

 

De maduixa de temporada, de préssec de vinya,  de figa negra, de pera de Lleida, de pruna Clàudia, de tomàquet de l’horta  i de fruits vermells de bosc. Aquests són els 7 gustos de les nostres melmeladesextres en fruita i pensades per a esmorzars– que ben aviat  seran als lineals dels comerços.

 
Seguir llegint

El casal infantil Les Llavors germina amb èxit i tornarà a l’estiu

 

25-04-2019

 

És mitja tarda del dijous de Setmana Santa i s’acaba la primera edició del casal infantil Les Llavors. Tot apunta que a l’estiu hi tornarem.

 

casal infantil llavors

 
Seguir llegint

Estrenem una visita exclusiva per a estudiants que aprofundeix en el projecte social de La Fageda

 

25-03-2019

 

Per quins camins accedeixen les persones a un lloc de feina en el  nostre Centre Especial de Treball? Es realitzen itineraris personalitzats per a cada persona? Com funciona el Servei de Teràpia Ocupacional?

 

 

 
Seguir llegint