Blog

Desmentint un fals mite: els làctics són poc saludables i quan som adults els hem de deixar de prendre


18 setembre, 2018

Què diu la ciència sobre les propietats nutricionals i saludables dels làctics? Avui volem abordar aquesta qüestió perquè massa sovint en aquesta matèria es difonen missatges sense cap suport científic.

 

Internet i les xarxes socials s’han convertit en una gran font d’informació en temes de salut. I malgrat que això ens permet accedir de manera immediata als continguts que busquem, no sempre és fàcil contrastar les dades i assegurar-nos que la informació que rebem és la correcta.

 

Un mite alimentari habitual és el que té a veure sobre si és o no és saludable prendre làctics com a part de la nostra alimentació quotidiana.

 

La resposta és la següent: si una persona no té cap motiu de pes (un diagnòstic amb intolerància a la lactosa o al·lèrgia a la proteïna de la llet de vaca, per exemple), pot incloure els làctics com a part de la seva alimentació diària.

Prenem nota de què diu la ciència sobre les propietats nutricionals i saludables dels làctics:

 

1 – La llet i els productes lactis són la principal font de calci de la nostra alimentació. El contingut de calci de la llet oscil·la entre els 1200-1600 mil·ligrams per litre. Aquesta dada no varia en les llets desnatades o semidesnatades. A més, els lactis contenen altres nutrients essencials com la vitamina D, la lactosa i el greix que afavoreixen l’absorció del calci.

 

La ingesta recomanada diària de lactis per un adult és de 2 a 3 racions diàries. Una ració equival a 1 got de llet (200 ml), 2 iogurts de 125 grams, 40-60 grams de formatge semi curat, 80-100 grams de formatge fresc o 1 got de beguda vegetal enriquida. Si a una persona li  és difícil consumir les 3 racions de productes lactis, pot optar pels aliments funcionals enriquits amb calci i vitamina D – com la llet o els iogurts – que aporten una major dosi d’aquests nutrients.

 

2 -Tot i que més enllà dels lactis hi ha altres aliments amb un bon contingut en calci (figues seques, ametlles, verdures de fulla verda, peixos petits consumits amb les seves espines i begudes vegetals, entre altres), el calci afegit que contenen no s’assimila igual que el dels lactis.

 

Per poder substituir el calci d’un got de llet, hauríem de consumir 250 grams de sardines, 200 grams en cru de cigrons o bé 500 grams d’espinacs. Aquestes quantitats són difícils de cobrir diàriament, per això és complicat d’entrada, arribar a cobrir les recomanacions de calci si excloem els lactis de la nostra alimentació.

 

3 -Existeix la creença que hem de deixar de prendre llet de vaca sota l’argument que no és saludable. Fins avui no hi ha cap estudi científic que recomani deixar de prendre llet de vaca (i els seus derivats, com el formatge i el iogurt) perquè comporta un major risc de malalties.

 

Possiblement en alguna ocasió heu llegit o escoltat que la llet de vaca és indigesta. Això és degut al fet que sovint, es confon l’al·lèrgia a la llet amb la intolerància a la lactosa. L’al·lèrgia es produeix a la proteïna de la llet (caseïna) i és habitual que es diagnostiqui durant la infància. En canvi, quan una persona adulta manifesta molèsties digestives quan pren llet, és molt possible que tingui una intolerància a la lactosa. En aquest cas, no cal que renunciï a tots els productes lactis. El iogurt i el formatge contenen una quantitat molt baixa de lactosa i se solen tolerar bé.

 

4 – Més enllà d’incloure lactis a la nostra alimentació per gaudir d’uns ossos forts i d’un bon estat de salut, cal també que parem atenció a altres factors que de manera indirecta poden descalcificar el nostre organisme.

 

És important que la nostra alimentació inclogui més calci que fòsfor. Això s’aconsegueix no abusant de la ingesta d’aliments proteics (com la carn) i dels fosfats presents en alguns additius alimentaris (com les begudes ensucrades amb gas de tipus cola). A més, el sedentarisme, un excés de sal, l’alcohol i el tabaquisme afecten de manera negativa a l’absorció de calci.

 

La llet i els seus derivats són la principal font de calci que podem incorporar a la nostra alimentació. En un patró alimentari saludable que prioritzi els aliments d’origen vegetal pocs processats envers els productes d’origen animal, la llet i els làctics són un grup d’aliments amb un elevat valor nutritiu i saludables.

 

Recordem doncs, que malgrat els mites que puguin circular a Internet sobre el seu consum, els podem seguir prenent sempre que un diagnòstic mèdic no determini que tenim  al·lèrgia a la caseïna de la llet o intolerància  a la lactosa.

 

Andreu Prados. Farmacèutic i nutricionista especialitzat en comunicació cientificomèdica.

Actualitat  flecha_azul

Mònica Quiles, educadora social: “Si et cuides bé, podràs cuidar bé els altres”

 

21-05-2021

 

Quan l’escoltes, fa la sensació que allò que t’està explicant
és tan important que no es pot acabar de descriure amb
paraules. Potser per això defineix La Fageda com a una “caixa màgica”.

 

 
Llegir l'entrevista

L’Escola de Santa Pau reutilitza les galledes de iogurt i les converteix en testos

 

21-05-2021

 

Al menjador de l’escola pública de Santa Pau s’hi consumeix
el nostre iogurt cremós envasat en galledes de cinc quilos.
Ara, aquestes galledes s’han convertit en testos que decoren el centre.

 

 
Saber-ne més

Els iogurts líquids estrenen gust, imatge i un envàs més sostenible

 

30-04-2021

 

Els iogurts per beure milloren el gust, incorporen  sucre
de canya, tenen  una imatge que reforça més la identitat
visual de la marca i els presentem en un envàs més
sostenible pensat amb criteris d’ecodisseny.

 

 
Saber-ne més