Blog

Els beneficis del iogurt en l’alimentació infantil


13 gener, 2022

L’alimentació té un paper central per al correcte creixement i desenvolupament dels nens i nenes i ajuda a prevenir les malalties no transmissibles o relacionades amb l’estil de vida en l’edat adulta.

 

Tot i que es parla molt de com ha de ser una alimentació saludable, hi ha molts dubtes i mites estesos sobre si els lactis haurien de formar part de l’alimentació dels nostres fills i filles. En aquest article t’explico els beneficis del iogurt en l’alimentació infantil, quan poden començar a menjar iogurt i com incorporar-lo als menús diaris de manera saludable i divertida.

 

 

Què aporta el iogurt a l’alimentació infantil?

 

El iogurt és una llet fermentada amb els bacteris Streptococcus thermophilus i Lactobacillus bulgaricus que transformen la llet en un aliment molt complet pels nens i nenes. Encara que el valor nutritiu del iogurt és semblant al de la llet pel que fa a proteïnes de qualitat, calci, fòsfor i vitamines, el iogurt té tres beneficis addicionals:

 

– La fermentació genera nous compostos amb propietats saludables per a la salut digestiva i les defenses dels infants que no estaven presents en la llet. En són un exemple els àcids grassos de cadena curta amb propietats antibacterianes i de reforçament de la barrera intestinal.

 

  • El comportament dels bacteris fermentadors vers a les proteïnes de la llet, provoca que aquestes últimes es fragmentin en pèptids i aminoàcids. El resultat és que gràcies a aquest procés els iogurts són més digeribles.

 

El iogurt conté bacteris vius beneficiosos i lactosa en petites quantitats (uns 4 grams per iogurt) que contribueixen al fet que el nen o nena tingui una microbiota intestinal més rica i diversa per fer front a les gastroenteritis, molt freqüents en aquesta edat. Si a més a més dels dos bacteris mencionats abans, s’hi ha afegit un tercer bacteri del gènere Lactobacillus o Bifidobacterium, aleshores no podem parlar de iogurt, sinó de llet fermentada. Els bífidus en són un exemple i tenen moltes propietats probiòtiques saludables.

 

– Els bacteris vius presents al iogurt, durant el seu procés de fermentació, utilitzen la lactosa i la converteixen en àcid làctic. Al final del procés, aquesta es troba en menor quantitat que en un inici. Així doncs, totes aquelles persones que tenen problemes per digerir la lactosa, poden tenir més facilitat per pair un iogurt.

 

Malgrat les seves propietats saludables, el iogurt té una escassa presència en l’alimentació infantil entre els nens i les nenes de 3 a 14 anys. Un motiu per corregir aquesta situació és que s’ha vist que el consum de iogurt contribueix a fer que l’alimentació dels infants sigui de més qualitat, ja que desplaça a altres aliments menys saludables com la brioixeria, els pastissos i les begudes ensucrades.

 

La introducció del iogurt en l’alimentació infantil: quan, com i per què

 

Els lactis (llet sencera, iogurt i formatge) no es poden començar a introduir abans dels 12 mesos. La raó principal és que cal esperar que el nadó tingui la maduració necessària a nivell gastrointestinal, immunitari, renal i neurològic.

 

En funció dels gustos i necessitats del nen o nena, l’Associació Espanyola de Pediatria i l’Agència de Salut Pública de Catalunya deixen introduir el iogurt amb petites quantitats a partir dels 9 o 10 mesos d’edat. Per exemple, es pot començar a introduir a través de 3 o 4 cullerades diàries de iogurt natural sense sucre (els iogurts de sabors no estarien recomanats pels nens i nenes, ja que aporten una quantitat més elevada de sucres en comparació a la seva versió natural). A mesura que el nen o nena es fa gran, un bon moment per incorporar el iogurt en l’alimentació seria l’esmorzar (dos iogurts equivalen a un got de llet), per berenar o com a postres del dinar o sopar.

 

 

 

Mites sobre el iogurt

 

Et comparteixo dos mites habituals sobre si el consum de iogurt està o no recomanat en infants.

 

Existeix la creença generalitzada que per tal que el nen o nena creixi sa i fort ha de prendre iogurts adaptats amb llet de continuació a partir dels 6 mesos d’edat. Es tracta d’un mite sense base científica. El iogurt natural que prenem els adults també és una bona opció per als nens i nenes i es pot començar a introduir en petites quantitats a partir dels 9 mesos.

 

Un altre mite molt comú és que els lactis són aliments prescindibles, ja que els humans som l’única espècie animal que continua prenent llet després de la lactància materna. Els lactis ens aporten nutrients crítics pel creixement del nen o nena com proteïnes de qualitat i calci. En el cas que el nen o nena no prengui lactis, aquests nutrients caldrà aportar-los a través d’altres aliments per no comprometre el seu creixement.

 

Cal tenir en compte també que no tots els lactis són iguals. El iogurt és el lacti més interessant gràcies al seu elevat contingut en proteïnes de qualitat, baix contingut en greixos, contingut en ferments vius beneficiosos per a la microbiota intestinal, calci i vitamina D. En relació amb el formatge el millor consell és que el nen o nena no n’abusi, ja que les opcions curades i els formatges per untar que són els preferits per fer els entrepans, aporten massa greix. Les postres làcties ensucrades cal reservar-les per situacions puntuals, ja que la fruita hauria de formar part de les postres diàries.

 

 

Exemple de menú infantil diari equilibrat

 

És hora de passar a l’acció i a continuació et proposo un esquema de l’alimentació del nen o nena en la qual destaco com pots incorporar el iogurt al llarg del dia:

 

Nota: L’aigua ha de ser la beguda principal.

 

Taula modificada a partir de: Anguera M, Geis A, Vendrell R, Iglésias J, Cuencia N. Guia d’alimentació d’1 a 3 anys, dels 4 als 6 anys i dels 7 als 12 anys per a escoles, pares i educadors. Fundació Blanquerna i Societat Catalana de Pediatria. 2009.

 

Andreu Prados. Farmacèutic i dietista-nutricionista especialitzat en comunicació cientificomèdica. 

 

Actualitat  flecha_azul

Mònica Quiles, educadora social: “Si et cuides bé, podràs cuidar bé els altres”

 

21-05-2021

 

Quan l’escoltes, fa la sensació que allò que t’està explicant
és tan important que no es pot acabar de descriure amb
paraules. Potser per això defineix La Fageda com a una “caixa màgica”.

 

 
Llegir l'entrevista

L’Escola de Santa Pau reutilitza les galledes de iogurt i les converteix en testos

 

21-05-2021

 

Al menjador de l’escola pública de Santa Pau s’hi consumeix
el nostre iogurt cremós envasat en galledes de cinc quilos.
Ara, aquestes galledes s’han convertit en testos que decoren el centre.

 

 
Saber-ne més

Els iogurts líquids estrenen gust, imatge i un envàs més sostenible

 

30-04-2021

 

Els iogurts per beure milloren el gust, incorporen  sucre
de canya, tenen  una imatge que reforça més la identitat
visual de la marca i els presentem en un envàs més
sostenible pensat amb criteris d’ecodisseny.

 

 
Saber-ne més