Blog

Aprenem sobre iogurts. Saps que un bífidus no és un iogurt?


1 març, 2019

Ha arribat el dia de fer la compra setmanal al teu comerç de confiança. I arribes a la nevera dels productes làctics per agafar el paquet de iogurts que compres habitualment. A tocar hi ha altres productes, que tot i tenir l’aparença de iogurts no ho són. Anem per parts i comencem definint què s’entén per iogurt. El iogurt és un producte làctic que s’obté de la fermentació de la llet mitjançant dos bacteris beneficiosos per a la salut: Streptococcus thermophilus i Lactobacillus bulgaricus. Ambdós bacteris es troben vius amb una quantitat d’entre 100 milions i 10.000 milions per cada envàs individual de iogurt.

 

No obstant, si al final del procés d’elaboració del iogurt s’aplica un tractament tèrmic per assegurar-ne una major durabilitat, aleshores el producte que en resulta no conté bacteris viables i beneficiosos, el seu valor nutritiu és diferent. L’envàs té el mateix aspecte que el del iogurt convencional i el reconeixeràs perquè el pots trobar als prestatges del comerç i no requereix refrigeració. Aquests iogurts estan etiquetats com a “pasteuritzats després de la fermentació.”

 

Els bífidus no són iogurts

D’altra banda, si durant el procés de fabricació s’ha afegit algun altre bacteri addicional diferent dels mencionats abans, aleshores el producte final no es pot anomenar iogurt i es diu llet fermentada, com és el cas dels bífidus.  Els  bífidus contenen els dos bacteris del iogurt i un tercer bacteri addicional viu del gènere Bifidobacterium que està amb una quantitat de fins a 12.500 milions a cada envàs de iogurt. De fet, els bifidobacteris formen part de la nostra microbiota intestinal des de ben petits. I quan els consumim en forma de llet fermentada tenen propietats probiòtiques saludables.

 

Segur que t’has fixat en el fet que a les neveres dels lineals se separen els iogurts de les altres llets fermentades i aquestes sovint s’identifiquen amb la categoria de probiòtics. Per què? El motiu és que són llets fermentades que s’han enriquit amb un bacteri del gènere Lactobacillus o Bifidobacterium, que romanen vius al producte final. Actualment són productes molt estudiats per intentar demostrar els seus efectes beneficiosos.

Beneficis del iogurt i les altres llets fermentades

 

El iogurt i els diferents tipus de llets fermentades del mercat aporten els nutrients de la llet amb la que s’han elaborat (proteïnes, lactosa, nata) i un important nombre de bacteris vius (ferments).Cada bacteri aporta una textura, un olor i un sabor característic ja sigui al iogurt, o a una llet fermentada i té propietats beneficioses per la salut que van més enllà de millorar la salut digestiva.

Els beneficis del iogurt per a la nostra salut es coneixen des de fa molt temps. De fet, el científic rus Elie Metchnikoff va observar per primer cop l’any 1910 que els habitants de les aldees dels Balcans assolien edats molt avançades. Ell  va relacionar aquest fet amb el consum habitual d’una llet fermentada que contenia els dos bacteris del iogurt.

 

Altres beneficis del iogurt i les altres llets fermentades per a la salut  segons alguns estudis científics i universitaris  són:

  • Augmentar l’assimilació del calci.
  • Prevenir les malalties infeccioses intestinals i respiratòries.
  • Disminuir els episodis de diarrea.
  • Millorar el trànsit intestinal.

 

Tots aquests avantatges per a la salut  fan que aquest grup d’aliments, i en particular el iogurt, ajudin a millorar la qualitat de la dieta com a part d’un patró alimentari saludable i un estil de vida actiu.

Millor acompanyat que sol

 

Les llets fermentades són un aliment viu i es recomana consumir-les en un patró alimentari saludable adaptat a cada etapa del cicle vital.

 

En particular, la barreja de iogurt i fruites (per exemple, en forma d’un bol de iogurt amb fruites de temporada) és una combinació guanyadora per millorar la teva salut. I això és així degut a que aporta una gran comunitat de bacteris vius beneficiosos (efecte probiòtic) que s’alimenten de la fibra de la fruita (efecte prebiòtic). És un bon tàndem per a mig matí, per berenar o com a postres, no t’ho sembla?

 

En conclusió, el iogurt i la resta de llets fermentades són un grup d’aliments saludables degut al seu perfil nutricional i al contingut en bacteris vius que contenen. És una bona idea incloure’n el seu consum en el context d’un patró alimentari. Te’n beneficiaràs tu i les comunitats microbianes beneficioses del teu intestí que treballen les 24 hores del dia durant els 365 dies de l’any per millorar la teva salut!

 

Andreu Prados. Farmacèutic i nutricionista especialitzat en comunicació cientificomèdica.

 

Actualitat  flecha_azul

La Fageda posa en marxa un casal infantil per als fills i filles dels treballadors

 

14-03-2019

 

La pròxima Setmana Santa estrenarem un servei que obrirà els espais i les instal·lacions de La Fageda als fills i filles dels treballadors.

 
Seguir llegint

En Coco, la perseverança de recollir taps per ajudar a les persones

 

14-02-2019

 

L’Àngel Codinach Comas és un treballador de La Fageda i forma part, des de fa uns anys, de la secció de iogurts. Els companys de feina coneixem la seva faceta solidària que avui volem difondre pel seu exemple de perseverança.

 
Seguir llegint

Els jardiners de La Fageda assessoren escolars d’Olot per embellir l’entorn de l’emblemàtica Torre Malagrida

 

04-02-2019

 

Una trentena de nens i nenes de 5è de primària de les escoles d’Olot han rebut un encàrrec de l’Ajuntament: pensar com es poden millorar els jardins de l’emblemàtica Torre Malagrida.

 
Seguir llegint