Blog

Així neix i es fabrica el cracker, el nostre producte més nadalenc


12 desembre, 2018

Tarda d’un divendres de novembre. Al servei de Teràpia Ocupacional de La Fageda tothom està ben concentrat. Hi ha una vintena de persones assegudes al voltant d’unes taules llargues plenes d’etiquetes, pots de vidre i uns cartrons molt especials de color marró. Dues educadores guien la feina.

 

El servei de Teràpia Ocupacional atén persones amb discapacitat intel·lectual o malaltia mental que necessiten força suport en el seu dia a dia. Fan activitats amb cavalls, dansa o manualitats, i en ocasions també col·laboren sense pressa d’activitats d’altres seccions de La Fageda. Per exemple, posant a mà les etiquetes dels pots de melmelada. És una feina imprescindible i la poden fer molt bé.

 

Quan s’acosta Nadal, aquesta feina sol pujar durant unes setmanes. Les melmelades prenen protagonisme perquè van incloses en algunes de les milers de paneres que les empreses regalen als seus empleats.

 

Cada any presentem un o dos productes al mercat dels lots nadalencs“, explica la Sílvia Domènech, directora comercial i de màrqueting de La Fageda. “Escollim melmelades que puguin encaixar amb els formatges i foies i les presentem com un regal“, afegeix.

 

Un caramel de melmelades

 

Aquest any, per Nadal estrenem producte. N’hi hem dit cracker, té l’aspecte d’un caramel i duu tres potets de melmelada: de figa, de fruites del bosc i de tomàquet.

Està inspirat en el Cracker nadalenc anglès, una tradició que serveix per amenitzar la festa amb acudits, dolços i enigmes“, detalla l’Ignasi Casadevall, director creatiu de Neorg, agència amb la qual hem treballat per aquest disseny.

La idea ha agradat a les empreses que fan lots, fins avui ja hem venut unes quinze mil unitats.

 

El cracker està fabricat amb cartró de color marró on cal afegir una etiqueta. Tenim una plantilla i això s’enganxa així“, explica la Lourdes des d’una de les taules llargues de Teràpia Ocupacional.

 

Ella i la resta de companys s’hi han dedicat tot el mes de novembre. També han etiquetat bona part dels potets de vidre de les melmelades de tomàquet, figa i fruites del bosc. “Jo repasso l’etiqueta del pot; se n’hi diu control de qualitat. Miro que no hi hagi cap arruga“, explica la Tura. “M’agrada posar etiquetes amb els meus companys“, diu la Marina.

 

A final de novembre ja tindran els crackers enllestits, però la resta de l’any la Marina i els seus companys seguiran col·laborant en l’etiquetatge de melmelades una estona al dia.

 

Dotze cassoles, cinc mil potets

 

Tarda del mateix divendres de novembre. A la secció de Melmelades de La Fageda, a unes desenes metres de Teràpia Ocupacional, també hi treballen a bon ritme.

 

I és que, quan el cartró del cracker és a punt, cal posar-hi els pots de melmelada a dins. Després es tanca amb unes cintes blaves a banda i banda, que es nuen i rissen com si es tractés d’un regal.

En les últimes setmanes aquesta tasca l’han fet les més de vint persones que formen part de Melmelades, però també hi han col·laborat treballadors d’altres seccions de La Fageda, que s’hi han afegit per enllestir-ho tot a temps.

 

Elaborar el cracker suposa prop d’una vintena de passos i hem tingut molt volum de feina“, relata la Maria Güell, responsable de la secció. En aquests passos s’hi compta la part inicial: preparar la fruita i la verdura i després coure-la unes tres hores a foc lent.

 

La cocció es fa amb fogons i cassoles, perquè la secció de Melmelades de La Fageda va néixer per treballar-hi sense pressa, artesanalment, encara que quan s’acosti Nadal calgui accelerar una mica el ritme: la Maria explica que, des del setembre, diversos dies han tingut dotze cassoles al foc simultàniament. Dotze cassoles signifiquen cinc mil potets de melmelada.

 

Un Nadal més enllà

 

Passa una setmana i arribem a l’últim dia de novembre. Avui sí que la Maria Güell pot anunciar als companys de melmelades que els crackers estan enllestits. “Tothom ha estat contentíssim!“, diu.

 

Mentrestant, al departament que dirigeix la Sílvia ja estan ideant el producte que presentarem el Nadal de l’any vinent. Abans de la primavera les empreses que fan lots ja ens podran dir si els agrada.

 

I la roda de les melmelades de La Fageda seguirà girant, buscant l’equilibri entre una feina reposada i un producte boníssim que volem que arribi a milers de llars.

 

Roser Reyner, Periodista i Guia de La Fageda

Fotos: Xevi Machado, Estudiant en pràctiques de Gràfica publicitària

Actualitat  flecha_azul

Tota la llet de La Fageda ja és de granges amb certificació de benestar animal

 

23-06-2020

 

Des d’aquest mes de juny de 2020, tota la llet amb què
elaborem els iogurts, postres i gelats de La Fageda
procedeix de granges amb certificació de
benestar animal.

 

 
Seguir llegint

Nou pas cap a l’economia circular: ja cultivem tot l’ordi que necessitem

 

12-06-2020

 

La primavera d’aquest 2020 hem fet un nou pas cap a la
sostenibilitat i l’economia circular. Per primera vegada,
hem obtingut de camps propis tot l’ordi que les vaques de
la nostra granja de Santa Pau necessiten en un any.

 

 

 
Seguir llegint

Els nostres nous iogurts cremosos en envàs de cartró arribaran a les botigues a mitjans de juny

 

05-06-2020

 

Ara sí. Els nous iogurts cremosos de La Fageda en envasos
de cartró de 500 grams seran als supermercats i botigues
al llarg de la segona quinzena de juny. Tota una aposta per
la innovació i la sostenibilitat.

 

cremosos cartró

 
Seguir llegint